15. joulukuuta

Tervetuloa My Thoughts on Yaoin joulukalenteriin! Lisätietoa kalenterista voit lukea täältä.

15. BL-manga josta aluksi pidit, mutta johon lopulta petyit

Ihan aluksi haluan siteerata Oscar Wildea.

”There is no such thing as a moral or an immoral book. Books are well written, or badly written.”

Pyrin yleensä arvottamaan teoksia nimenomaan tuolla perusteella, mutta tässä tapauksessa jouduin tekemään poikkeuksen. Mieleeni ei tullut yhtään toista tarinaa, johon olisin nimenomaan pettynyt yhtä pahasti, vaikka pettymyksen aiheuttajana olikin enemmän tarinan sanoma kuin sen varsinainen laatu.

Vastaukseni on siis Kumota Harukon oneshot-manga Mimi-kun no Boy no Kisetsu. Luettuani mangakan söpöä, yksinhuoltajaisästä ja tähän ihastuvasta miehestä kertovaa Nobara -sarjaa ajattelin ottaa selvää tämän teoksista vähän laajemmin, ja törmäsin tähän hauskannäköiseen lyhyeen tarinaan.

Mangan päähenkilö on ”hieman” ilmapäinen mutta herttainen Mimi, joka BL:lle todella poikkeuksellisesti on korjauleikkauksesta haaveileva transtyttö. Hän on hiljattain muuttanut Tokioon, ja sinne saapumisestaan lähtien Mimi on ollut ihastunut läheisessä baarissa työskentelevän Kaoruun. Matkassa on kuitenkin yksi mutta – Kaoru on homo, ja Mimi puolestaan tyttömäinen tyttö. Tästä huolimatta he päätyvät suutelemaan Mimin syntymäpäiväjuhlien päätteeksi, mutta varsin pian Kaoru toteaa, ettei voi tehdä tätä tytön kanssa.

Tämän jälkeen seurasin tarinan kulkua kauhunsekaisen hämmästyksen vallassa. Mimi nimittäin päättää pestä meikkinsä, leikata tukkansa ja vaihtaa vaateparren miehekkäämpään. Ja voilà, kyllä nyt Kaorulle kelpaa. Vaikka tämä itsekin toteaa Mimille, että eikö tämä nyt ole pelkkää itsepetosta kun olet oikeasti kuitenkin tyttö, Mimi vastaa iloisena, ettei se haittaa koska maailmassa tärkeintä on Kaoru.

Mitä. Vittua.

Pahoitteluni jos jonkun mielestä ylireagoin, mutta sen lisäksi että mangasta tulee ”hieman” transfobiset fibat, sen sanoma on aika hirveä muutenkin: on ihan ok lakata olemasta oma itsensä, jotta tulisi rakastetuksi. Mitä oikein ajattelit, Kumota Haruko? Lopetus tuntuu erityisen ikävältä siksi, että tarina alkaa niin söpönä ja harmittomana. Odotin sen myös pysyvän sellaisena, mutta jouduin pettymään aika karvaasti.

Avainsanat:

6 kommenttia to “15. joulukuuta”

 1. D:
  D:
  D:
  D:
  D:
  Dx

  Ällöä, miten BL-tarinoissa niin usein rakkaus on olevinaan se elämän suurin ja mahtavin muuttuja, jonka vuoksi on ihan sallittua ja suorastaan toivottua tehdä ihan mitä vain sen toisen eteen. Tällainen kuvio itsessään on ihan potentiaalinen, mutta sitten ottaa pannuun ja lujaa, kun sen esitetään olevan ihan normaalia ja romanttista, eikä epätervettä ja itsetuhoista niin kuin oikeassa elämässä (sama veisu oikeastaan kuin siinä tosirakkausluukussa).

  Tämä on varmaan oneshotti sen takia, ettei noiden suhde tule kauhean pitkään kestämään, tai jos tulee niin ei kovin pörröisenä ja onnellisena.

  • No älä muuta virka.

   Tavallaan tarina olisi kai voinut redeemata itseään edes vähän, jos sille olisi olemassa toinen luku jossa Kaoru löytäisi sisäisen biseksuaalinsa ja Mimi saisi taas olla kivasti tyttö. Mutta sittenhän se ei olisi enää ihkuyaoita, eikä sellaista siis voi tehdä. Voi itku nyt oikeasti.

  • Itsetuhoinen on oikein toimiva sana. Jason Thompson sanoi aikoinaan…

   “Reading a lot of Shonen Ai manga is like taking the emotional equivalent of poison. It depicts the most extreme states of loneliness and neediness and makes them look desirable to the reader. But if you acted like that in real life, you’d be the most fucked up person in the world.”

 2. No hyi helvetti, mikäli sallit ruman sanan.

  Musta tuntuu, että mun on pakko lukea tuo vain vihatakseni sitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s