Togainu no chi ja huonouden monet tasot

Väärässä oleminen on aivan liian aliarvostettu taito, samoin kuin sen myöntäminen. Itse en kuitenkaan olisi voinut olla iloisempi esimerkiksi silloin, kun tajusin etteivät vyölaukut tulleetkaan uudestaan muotiin, vaikka sitä niin kovasti etukäteen povasin (ja pelkäsin). Hyvin vapauttavaa on myös ollut myöntää, että keväästä asti odottamani Togainu no chi -anime osoittautui suurista odotuksistani huolimatta lopulta aivan jäätäväksi kuraksi. Pyydän hartaimmin anteeksi, jos lukijoideni seasta löytyy yhtään ihmistä, joka alkoi seurata sarjaa siksi että hehkuttelin sitä etukäteen. Olen aika pitkälti samaa mieltä kuin eräs MALiin arvostelunsa kirjoittanut käyttäjä: Togainu on häpeäksi niin tekijöilleen, alkuteokselleen, genrelleen kuin koko animeteollisuudellekin.

Mikä Togainusta sitten tekee niin huonon? Ensimmäisenä tulee tietysti mieleen sarjan nolostuttavan alhaiset tuotantoarvot. Internet on ollut animen alkamisesta lähtien täynnä valituksia sarjan animaation laadusta, jota hirveämpää saa hakea kissojen ja koirien kanssa. Itse kuitenkin jopa tykkäsin monista keinoista joilla sarja peitteli pientä budjettiaan: omituiset kuvakulmat ja rajaukset, värikikkailut ja zoomailut olivat ihan kivoja – ainakin niin kauan kuin niihin oikeasti edes yritettiin panostaa. Huonoa välianimaatiota tai surkeasti piirrettyjä hahmoja ei kuitenkaan voi paikkailla yhtä helposti. Vaikka screencap-kansiooni tallentui paljon hyvännäköisiä ja laadukkaitakin shotteja, sarja vilisee myös freimejä joiden takia aloin tosissani epäillä, että studiolla on ihmisten sijassa töissä koulutettuja apinoita. Viimeisessä jaksossa köyhäily räjähtää aivan uusiin sfääreihin, kun keskellä kiihkeintä taistelukohtausta zoomaillaan toiminnan sijasta auringonlaskuihin ja kaupunkimaisemiin, ja hahmot ja näiden liikkeet on piirretty ja animoitu kökömmin kuin koskaan.

Animen LAATU korostuu entisestään, kun sitä vertaa pelissä nähtäviin kuviin

Mutta hei, ei kai animaation aina edes tarvitse olla ihan ykkösluokkaa, jos tarina ja hahmot ovat kuitenkin mielenkiintoisia? Niinhän? Tämä muistio olisi varmaan kannattanut välittää myös sarjan tekijöille, sillä animen juonessa tai hahmoissa ei ilman taustatietoja ole juurikaan järkeä. Olen aika varma siitä, että ilman pelin juonipaljastusten, virallisen mangan ja sekalaisten doujinien lukemista en olisi tajunnut (tai välittänyt) animen tarinasta tai hahmonkehityksestä paskankaan vertaa.

Togainun adaptoinnissa on jo alunperin mennyt vikaan kaksi olennaista asiaa: moniloppuisen visual novelin tarina on yritetty muussata yhdeksi kokonaisuudeksi joka ei seuraa suoraan mitään pelissä nähtävistä tarinankuluista, ja toisiaan kourivat vähäpukeiset miehet joiden ansiosta Togainu-merchandisen fanikanta on niin suuri, on poistettu yhtälöstä kokonaan. Lopputulos tuntuu antiklimaattiselta kompromissilta jossa ei ole päätä eikä häntää, ja se vähä fanipalvelu mikä mukaan on tungettu on äärimmäisen huonoa ja noloa. Suuri osa katsojista oli varmasti mukana nättien poikien takia, joten ne pojat olisi voinut edes yrittää pitää nätteinä…

Vanhempi Rin on pelissä tosi kuumis, animessa ei niinkään

Itse asiassa minua askarruttaa kovasti, kenelle anime oikeastaan on suunnattu. Pelin faneille se ei tarjoa mitään mielenkiintoista, peliä etukäteen tuntemattomille se ei tarjoa mitään järkevää, ja BL:n takia mukana roikkuville se tarjoaa vielä vähemmän yhtään mitään. Jos tarkoitus oli promota peliä, luulen että anime onnistui tekemään sen maineelle enemmän hallaa kuin yksikään PR-katastrofi. Vaikka pelin ja/tai animen tekijät kuinka uskoisivat Togainun taustatarinan vahvuuteen, tuntuu se lopulta jäävän aika torsoksi kun hahmojen väliset seksuaaliset jännitteet siivotaan pois. Pelkät Shikin ja Akiran miekkataistelut eivät riitä tätä paikkaamaan, vaikka ne aika intensiivisiä ovatkin.

Kaikesta tästä huolimatta anime oli kuitenkin myös käsittämättömän viihdyttävää katsottavaa. Hahmot ovat kaikki enemmän tai vähemmän urpoja, mutta juuri siksi heidän touhujaan on niin hauska seurata. Akira on kaikessa autistisuudessaan koominen, Nanon pseudofilosofiset monologit niin hienoja juuri siksi ettei niissä ole mitään järkeä, ja Shiki on cool ainakin niin kauan kuin pitää suunsa kiinni. Edes Keisuke ei ikinä rasittanut minua millään tasolla, joten vihaajat vihatkoon ihan rauhassa. Hahmojen väliset lätinät ovat välillä suunnilleen yhtä tasokkaita kuin Urabokussa, mutta esimerkiksi Akiran ja Rinin väliset avautumiset onnistuivat kaikessa korniudessaankin liikuttamaan.

Tappelukohtaukset eivät aina ole kovin laadukkaita, mutta tykkäsin niistä silti – jopa siitä lentävästä ketsuppiverestä. Alkutunnaria lukuunottamatta musiikit olivat yllättävän jees, ja joka kerta vaihtuvat lopetusbiisit toimivat yllättävän hyvin. Ja mikä tärkeintä: ainakin sarjassa tapahtui koko ajan jotain, eikä tylsää ehtinyt tulla hetkeksikään. Minua on kohtalaisen helppo viihdyttää, joten odotin joka viikko uutta jaksoa yhtä innostuneena. Vasta viimeisen jakson kohdalla aloin pohtia, miksi oikeasti vaivaudun katsomaan tällaista roskaa, mutta silloin sarja olikin onneksi jo ohi. Mitään en siis kadu, ja väitän että syksyni oli paljon antoisampi Togainun kanssa kuin se olisi ollut ilman sitä.

Herp derp

Lyhyesti sanottuna: en suosittelisi Togainu-animen katsomista juuri kellekään, vaikka minulla olikin sen parissa oikein viihdyttäviä hetkiä. Olen samalla kuitenkin pettynyt siihen, ettei lupaavista lähtökohdista saatu aikaiseksi mitään sen järkevämpää. Alkuperäinen peli on harvinaisen epäromanttinen ja raaka ollakseen BL:ää, joten onnistunut adaptaatio olisi voinut olla monella tapaa kiinnostava ja originelli. Mutta ei sitten, taas kerran todistettiin että anime ja BL eivät ilmeisesti sovi yhteen sitten millään.

AAAAA ALL BLUE

13 Responses to “Togainu no chi ja huonouden monet tasot”

 1. Ei tän näin pitäny mennä. Ihan tosi.

  Sen tekeminen ei taatusti maksanut kuin 150 yeniä, koska copy/paste on halpaa. Havainnollistava kuva: http://img121.imageshack.us/img121/6809/togainucopypasta.jpg

  Ois kyllä siistiä, jos Togainu no Chistä tulis anime, eikö vaan? Se peli on kuulemma aika jepa! Toivottavasti sellanen anime vielä joskus tulee!1

  • Ja jos mietit tota ”Sen tekeminen..” lauseenaloitusta, puhuin siinä alun perin viimesestä jaksosta, mutta kumitin sen pois. En sitten huomannut ettei lause enää tee yhtään senseä.

   • Niin, missä on se hyvä Togainu-animu ;__;???

    En kyllä ihmettele vaikka koko sarja olis tehty sillä 150 jenillä :—D
    Naureskelin itsekin tuolle copypastakuvalle, vaikka toisaalta ei animaation kierrättäminen itsessään ole väärin, vaan se _miten_ sitä kierrättää.

 2. Olen enemmän itse animaatiostudion kuin Togainun fanityttö ja siitä voikin arvata, että olin sarjan animaation tasosta todella järkyttynyt. Kun on A-1:n aiemmissa projekteissa varsin miellyttävää ja sulavaa liikettä niin kyllä sitä samaa laatua odotti ennen sarjan alkua. Mutta sitten kun ensimmäinen jakso tuli niin taisin olla niin järkyttynyt, että haukuin siitä kaiken muun paitsi musiikin ja miljöön. Sitten vielä aloin huolissani odottaa, että se paranisi. Neljännessä jaksossa tapahtui nousua monessakin suhteessa (näytti jo meilkein normaalilta animelta! OMG!) ja se on minusta ehdottomasti sarjan paras jakso. Kattokohtaus oli just mahtava kaikessa joutavuudessan juonen kannalta.

  Huonoudesta huolimatta hahmojen keijoilua oli ihan hauska seurata ja jakson jälkeen sai usein nauraa fanityttöjen ruikutuksille. Jos pitäisi valita paras sarjassa vilahtanut kuva, niin valitsisin ehdottomasti sen ruuvimeisselin! Sellainen pieni yksityiskohta herätti paljon keskustelua. :D
  Viimeisestä jaksosta olenkin jo kirjoittanut mielipiteeni ja ne ovat aika samoilla linjoilla teidän kanssa. Huonompaa on vaikea löytää. Hyvä loppu olisi voinut nostaa pisteitä, mutta tässä tapauksessa se laski. Tavallaan odotin, että sarjan laatu selittyisi sillä, että viimeiseen jaksoon satsattaisiin oikein kunnolla, mutta bidjetti taisikin loppua jo ennen sitä. (Voihan olla, että vuosien kuluttua jakson voi katsoa nauramalla läpi, mutta ihan vielä en siihen pysty.)
  Pahinta on että tästä olisi oikeasti voinut tehdä hyvän sarjan. BL-anime, jossa on sulava animointi, hyvä juoni ja kiinnostavat hahmot jää vielä haaveeksi…

  (Miksi Rin muuten joutui sairaalaan niin pitkäksi aikaa, että hiukset kasvoivat ja silmät kapenivat? Eihän se ottanut damagea kuin jalkaan, jos siitä ”laadukkaasta kerronnasta” jotain ymmärsin.)

  Hyviä kuvia valitsit! Repesin tuolle kolmikko-kuvalla. Onko joku piirtänyt tosiaan noin kamalan nenän vai kuvittelenko minä vaan? Aikamoinen saavutus!

  • Nelosjakso näytti merkein normaalilta animelta.. jooh.

   Ilmeeni nelosjaksoa katsellessa: http://ast-fast.com/upload/joulu10/ilmeeni_nelosjaksossa.png

  • Voiei apua, itse onnistuin jotenkin missaamaan animea katsoessani koko ruuvimeisselin. Kiitos nyt näistä peliviittauksista. :D

   Itsellänikin juuri tuo viimeinen jakso laski fiilikseni sarjan suhteen lopullisesti pakkasen puolelle. Enpä toisaalta ole varma, mikä Jeesuksen uusi tuleminen lopetusjaksoon olisi pitänyt saada mukaan jotta se olisi oikeasti tehnyt sarjasta jotenkin hyvän.

   (Tuossa Rin-jutussa riittääkin pohdittavaa. Pelissä Rin ilmeisesti vahingoittaa Shikin kanssa tapellessaan jalkansa niin pahasti että saa tilalle proteesin, mutta ei tuo animessa tullut vamma nyt niin pahalta näyttänyt… Oma teoriani on, että hän joutui sairaalaan koska muuttui niin rumaksi.)

   • Harmi, ettet huomannut sitä. Se että ysijaksossa vilahti ”randomisti” ruuvimeisseli, oli sarjan älykkäintä fanipalvelua!

    En tarkoittanut, että yksin viimeinen jakso olisi voinut pelastaa koko sarjaa (loppupuolen surervoimakeijoilu meni jo niin överiksi). Mutta kun lähdemateriaali on niin kehuttu ja suosittukin niin olisi sarjaan voinut vähän enemmän sijoittaa. Jos tv-sarjan sijasta olisikin tehty OVA-jaksoja, niin varmaan sitä seksuaalisuutta ja goreakin olisi saanut näyttää.

    Laitetaan sairaalaan, kun muuttuu rumaksi? Nyt siinä on järkeä! :D

 3. Voi nyt kyllä olen nii samaa mieltä. Ihan hirveä pettymys koko paska, fanitan sitä mangaversiota ja sain melkein aivohalvauksen ku katoin tän animeversion läpi, ihmettelen vieläki miten oikeesti kykenin sen tekemään. XD Oi sitä naamapalmuilun ja headdeskailun määrää mitä joka jakson kohalla sai kokea. Ainoa asia miksi en kadu tän fiaskon kattomista oli se, että sain nauraa itteni tukehtumisen partalle sille kohtaukselle missä se laps räjähti (oi musta huumori). .. niin ja tottakai se meisseli XD

  • Ostin juuri itse sen mangan kuudennen osan, tän animen jälkeen se tuntuukin äkkiä taas yllättävän hyvältä adaptaatiolta. :D Animen tekijöille voi kyllä tosiaan antaa pisteitä tahattomasta huumorista jos ei mistään muusta!

 4. Harvemmin sitä tulee mitään sarjaa dumpattua kesken viimeistä jaksoa, mutta… Noh, jooh. Tarvitseeko tässä mitään sen enempää sanoakaan?

Trackbacks

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s